Τα πρότυπα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων απευθύνονται σε επιχειρήσεις που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την αλυσίδα τροφίμων και επικεντρώνονται στην ικανοποίηση συγκεκριμένων απαιτήσεων και προδιαγραφών της νομοθεσίας και των πελατών για ασφαλή τρόφιμα. Όλες οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην προμήθεια, παραγωγή, διάθεση και εμπορία τροφίμων πρέπει να έχουν την δυνατότητα να αποδεικνύουν ότι είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να θέτουν υπό έλεγχο όλους του εν δυνάμει κινδύνους που μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια του καταναλωτή.
Το πρότυπο ISO 22000 βασίζεται στις αρχές του HACCP και έρχεται να καλύψει την αδυναμία που υπήρχε μέχρι τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο για ένα ενιαίο και κοινά αποδεκτό διεθνές πρότυπο στον κλάδο των τροφίμων. Η λέξη «HACCP» προέρχεται από τα αρχικά γράμματα αγγλικών λέξεων που σημαίνουν «Αξιολόγηση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου» και προσδιορίζει ένα σύστημα αναγνώρισης και προληπτικής διαχείρισης φυσικών, χημικών και βιολογικών κινδύνων που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στην υγεία του καταναλωτή. Η εφαρμογή ενός συστήματος HACCP επιβάλλεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ενώ η Πιστοποίηση από ανεξάρτητο φορέα εδραιώνει την εμπιστοσύνη των πελατών και κατά επέκταση του καταναλωτικού κοινού βελτιώνοντας σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και προσβασιμότητα στις αγορές στόχους της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ο Φορέας Πιστοποίησης Q-check σε συνεργασία με διεθνείς φορείς πιστοποίησης παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες πιστοποίησης έναντι συγκεκριμένων προτύπων που έχουν καθιερωθεί σε διεθνές επίπεδο και επιβληθεί από διάφορους Οργανισμούς όπως FSSC 22000, BRC, IFS, NSF, κτλ.
Παρακαλώ κατεβάστε τα εξής έντυπα: